Bamboe Informatie

Geschreven door Sandra Bonne 16-01-2015 0 Comment(s) Over Bamboe,

De wereld van bamboe

Bamboe, al eeuwen bejubeld, beschreven, bezongen en vereeuwigd. Een plant / grassoort met veel verschillenden gezichten. En veel geheimen. Veel is er al ontdekt maar er zijn nog genoeg geheimen te ontcijferen. Dat maakt bamboe tot een van de meest fascinerende planten op aarde.

Bamboe Bouw Nederland volgt alle ontwikkelingen op de voet en dan voornamelijk van toepassingen in huis, tuin en industrie. Nationaal en internationaal. En daar proberen wij zoveel mogelijk informatie over te verspreiden. Op deze site hebben we geprobeerd de basisinformatie zo toegankelijk mogelijk te maken.

Bamboe in ons dagelijks leven

Een ding staat vast: er is geen enkel ander gewas dat de mens zoveel te bieden heeft. Een dak boven je hoofd, gereedschap, voedsel, warmte, als bouwmiddel, bescherming en verschoning. De mogelijkheden van bamboe lijken onuitputtelijk.

Was 20 jaar geleden bamboe in het Westen nog voornamelijk in tuinen te zien, tegenwoordig is bamboe ook deel uit gaan maken van ons dagelijks leven. We worden omringd door fruitschalen, parketvloeren, tafels, keukens, snijplanken, deuren, tuinschermen, kleding, papier, muziekinstrumenten of het interieur van auto's. Allemaal gemaakt van bamboe. Maar ook op onzichtbare plaatsen als gloeidraad in lampen, als biomassa, in funderingen van gebouwen of in waterzuiveringsinstallaties is bamboe te vinden.

Bamboe in de bouw

Vanwege de wereldwijde vraag naar niet-vervuilende, duurzame bouwmaterialen, wordt de interesse in bamboe onder de innovatieve architecten steeds meer. Bamboe biedt niet alleen optimale oplossingen voor gemeentes met minder middelen, het is ook een populaire bron en studie onderwerp voor professionals en instellingen van het hoge economische niveau.

Bamboe is een product dat is opgebouwd uit verschillende kernen en heeft een interessante structuur. Er is onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van bamboe in West-Europees klimaat met goede resultaten. 
Het gebruik van bamboe in Noordwest-Europa is mogelijk en beter dan het gebruik van tropisch hardhout. Door de toegenomen vraag naar groeiend tropisch hardhout verdwijnt dit snel. Bamboe biedt een alternatief en is een prachtig materiaal in combinatie met andere materialen. 

Bamboe is licht en rot niet. Het is flexibel en kan krachten flexibel opvangen. Deze flexibiliteit heeft het door de lange vezel en is daarom buigzaam, waardoor het veel trek en krachtspanning kan opvangen. Dit is een voordeel ten opzichte van andere materialen want die hebben dat niet. Als we op andere materialen druk zetten dan knappen ze uit elkaar. Bamboe is interessant omdat het meebeweegt en windkrachten kan opnemen. 

Bamboe is sterk. Het kan grote spanningen aan voordat het breekt, groeit snel, goed voorhandig en is goedkoop. We kunnen niet zonder bamboe op onze wereld. Door de elasticiteit die bamboe bezit, welke aanzienlijk groter is dan bomen of hout, is het een interessant bouwmiddel.

Bamboe heeft inmiddels een ISO certificaat en mag dus officieel gebruikt worden als bouwmateriaal. 

Let op: Niet alle bamboesoorten zijn geschikt als bouwmateriaal, informeer bij Bamboe Bouw Nederland voor de juiste soorten passend bij uw project.

NIEUW IN 2014: BAMBOE PARKEERGARAGES IN NEDERLAND.
Bamboe Bouw Nederland bouwt in Amsterdam en Den Haag aan 2 duurzame bamboe parkeergarages. 

Bamboe en ecologische voordelen

Bamboe groeit snel en levert een hoge productiviteit. Er zijn 1500 verschillende bamboe soorten waarvan er 50 geschikt zijn als constructief bouwmateriaal. Omdat bamboe een grassoort is (de Gramineae), schiet het binnen een half jaar tot 30 meter uit de grond. Bamboe heeft een omlooptijd van zeven jaar. Bij houtsoorten is dat 30 jaar wat een enorme winst betekend. De werkelijke recordtijd bedraagt 1,22 meter per dag.Bamboe heeft hardhouteigenschappen maar groeit sneller dan zachthout. Één bamboe wortel levert 15 kilometer bruikbare stam wat een grote hoeveelheid bruikbare grondstof en een prachtige cyclus betekend. Bamboe geeft bij teling geen problemen voor het milieu. Een hernieuwbare bron zonder uitputting. Door bamboe te lamineren is alles wat van hout gemaakt wordt in bamboe te produceren.

Door het gebruik van bamboe wordt het broeikaseffect en de klimaatverandering sterk gereduceerd. Bamboe absorbeert broeikasgassen en geeft 35% meer zuurstof in de atmosfeer af dan een gelijkwaardige soort hardhout. Dit ontstaat door de hoge groeisnelheid en fotosynthese. De klimaatverandering is al enkele jaren een probleem en daarom zou bamboe opgenomen kunnen worden als gecertificeerd hardhout. Bamboe is eveneens geschikt voor de productie van biomassa omdat het de op een na hoogste biomassa geeft op aarde.

In Aziatische landen bestaat het gezegde: je kunt leven zonder vlees, maar je sterft zonder bamboe want bamboe kun je eten. In de Noord-West Europese context, gebruiken we bamboe in de tuin en als afwerkingmateriaal. Maar waarom wordt het in Europa niet vaker als bouwmateriaal toegepast? Bamboe is immers een van de sterkste bouwmaterialen in de wereld. Het heeft een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter tegenover 23.000 inch voor staal.

Men leert van de natuur door onderzoek te doen naar de structuur van bamboe, want de natuur bouwt veel efficiënter dan wij. Wij bouwen stijf, maar met behulp van minder stijvere dempers en elastische veren die eruit zien als het bouw systeem van een bamboe stengel kunnen we minder stijf bouwen. 

Bamboe is een duurzaam bouwmateriaal voor Europese landen!