Is bamboe duurzaam?

Geschreven door Sandra Bonne 15-01-2015 0 Comment(s) Over Bamboe,

Bamboe en ecologische voordelen

Bamboe groeit snel en levert een hoge productiviteit. Er zijn 1500 verschillende bamboe soorten waarvan er 50 geschikt zijn als constructief bouwmateriaal. Omdat bamboe een grassoort is (de Gramineae), schiet het binnen een half jaar tot 30 meter uit de grond. Bamboe heeft een omlooptijd van zeven jaar. Bij houtsoorten is dat 30 jaar wat een enorme winst betekend. De werkelijke recordtijd bedraagt 1,22 meter per dag.Bamboe heeft hardhouteigenschappen maar groeit sneller dan zachthout. Één bamboe wortel levert 15 kilometer bruikbare stam wat een grote hoeveelheid bruikbare grondstof en een prachtige cyclus betekend. Bamboe geeft bij teling geen problemen voor het milieu. Een hernieuwbare bron zonder uitputting. Door bamboe te lamineren is alles wat van hout gemaakt wordt in bamboe te produceren.

Door het gebruik van bamboe wordt het broeikaseffect en de klimaatverandering sterk gereduceerd. Bamboe absorbeert broeikasgassen. De koolstofdioxide-uitstoot (CO2) van bamboe geeft 35% meer zuurstof in deatmosfeer af dan een gelijkwaardige soort hardhout.Dit ontstaat door de hoge groeisnelheid en fotosynthese. De klimaatverandering is al enkele jaren een probleem en daarom zou bamboe opgenomen kunnen worden als gecertificeerd hardhout . Bamboe is eveneens geschikt voor de productie van biomassa omdat het de op een na hoogste biomassa geeft op aarde.

In Aziatische landen bestaat het gezegde: je kunt leven zonder vlees, maar je sterft zonder bamboe want bamboe kun je eten. In de Noord-West Europese context, gebruiken we bamboe in de tuin en als afwerkingmateriaal. Maar waarom wordt het in Europa niet vaker als bouwmateriaal toegepast? Bamboe is immers een van de sterkste bouwmaterialen in de wereld. Het heeft een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter tegenover 23.000 inch voor staal.

Men leert van de natuur door onderzoek te doen naar de structuur van bamboe, want de natuur bouwt veel efficiënter dan wij. Wij bouwen stijf, maar met behulp van minder stijvere dempers en elastische veren die eruit zien als het bouw systeem van een bamboe stengel kunnen we minder stijf bouwen. 

Bamboe is een duurzaam bouwmateriaal voor Europese landen!

Bescherm het bos: Bouw met bamboe

Elk jaar wordt meer dan 13 miljoen hectare bos gekapt.Dat zijn elk uur 1140 voetbalvelden. Er worden natuurlijk bossen aangeplant, maar het jaarlijkse nettoverlies aan bos bedraagt ruim 7 miljoen hectare, dit is meer dan twee keer de oppervlakte van België. Als die bossen niet gekapt zouden worden, zou er tot een kwart minder CO2 de lucht ingaan.