10 natuurlijke eigenschappen van bamboestammen

Geschreven door Sandra Bonne 15-01-2015 0 Comment(s) Over Bamboe,

Wanneer u besluit bamboestammen of andere producten vervaardigd hieruit aan te schaffen is het wellicht interessant om de eigenschappen van bamboe te leren kennen. Hieronder vind u alle mooie eigenschappen van een bamboestam:

1. Een Bamboestam is licht van gewicht.
Doordat een bamboestam hol is van binnen, is deze in verhouding met een houten balk zeer licht.


 

2. Een bamboestam heeft een harde buitenlaag. 
Bamboe heeft een harde buitenlaag, hierdoor kan u niet spijkeren in en bamboestam. Wij adviseren de bamboestam eerst voor de boren en deze daarna dmv schroeven of slotbouten te monteren. Een bamboestam kan eenvoudig zagen, wij adviseren hiervoor wel een fijn zaagblad te gebruiken om versplintering te voorkomen.


 

3. Een bamboestam is sterker dan staal.
Het kan grote spanningen aan voordat het breekt. Een bamboestam is immers een van de sterkste bouwmaterialen in de wereld. Het heeft een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter tegenover 23.000 inch voor staal.


 

4. Een bamboestam is flexibel en kan krachten flexibel opvangen
Deze flexibiliteit heeft het door de lange vezel en het is daarom buigzaam, waardoor het veel trek en krachtspanning kan opvangen. Dit is een voordeel ten opzichte van andere materialen want die hebben dat niet. Als we op andere materialen druk zetten dan knappen ze uit elkaar. Een bamboestam is interessant omdat het meebeweegt en windkrachten kan opnemen.
5. Het natuurlijke verloop van een bamboestam
Een bamboestam is een natuurlijk product en niet verwerkt in een fabriek. Door de natuurlijke groei hebben de meeste bamboestammen een natuurlijk verloop over de gehele lengte. Ook zijn er soorten waarbij dat minimaal is. Wij vermelden duidelijk bij alle bamboestammen de dikte maat, dit is de maat aan de dikste kan gemeten. De hoeveelheid verloop vind u terug onder het betreffende product.
6. Het scheuren van bamboestammen.
Een natuurlijke eigenschap van bamboe is dat er in verticale richting scheurtjes kunnen ontstaan, dit is helaas niet te voorkomen. Deze ontstaan door klimaat- en vochtigheid verschillen. Hout heeft ook deze eigenschap. Alles wat buiten en soms ook binnen staat werkt door invloeden van buitenaf. Helaas kan dit niet 100% voorkomen worden. Wel kunnen de scheurtjes gaan uitzetten en weer kleiner worden.


 

7. Bamboe is niet duur.
Ondanks dat bamboe een uniek bouwmateriaal is zijn de prijzen concurrerend met hout.


 

8. Een bamboestam is rond en hol.
De bekendste eigenschappen van bamboestammen is dat het hol en bijna rond is. Verder heeft het op onregelmatige afstanden dwarsschotten in de holte waardoor kamers ontstaan welke aan de buitenkant zichtbaar zijn als uitstulpingen. Door deze eigenschappen kan men unieke projecten bouwen met bamboe.


 

9. De verzorging van een bamboestam.
Wanneer u een product vervaardigd uit bamboestammen buiten gebruikt, adviseren wij deze altijd te behandelen met een goede olie of lak. Dit gaat verkleuring tegen en geeft bamboe te verzorging die hij verdient. 
10. Bamboe is het mooiste en duurzaamste bouwmateriaal van de wereld.
Het groeit snel , helpt mee aan ons CO2 probleem en het kan gebruikt / verwerkt worden in veel bouwmaterialen. Waarbij het ook nog eens een fantastische, mooie en unieke uitstraling heeft.