Wat is Guadua bamboe?

Geschreven door Sandra Bonne 15-01-2015 0 Comment(s) Over Bamboe,

Al eeuwenlang wordt bamboe gebruikt in het dagelijks leven door verschillende culturen over de hele wereld. Guadua angustifolia 'Kunth' is een gigantisch en buitengewoon type, en wordt beschouwd als de sterkste bamboe ter wereld!

In 1822 heeft de Duitse botanicus Kunth over Guadua bamboe geschreven. Kunth gebruikt het Latijnse woord "angustifolia" (smal blad), en heeft deze naam aan de bamboe gegeven vanwege de autochtone gemeenschappen van Colombia en Ecuador was.

Bekijk deze fantastische film waarin de sterkte van Guadua bamboepalen wordt bewezen!

Dit gebruiksvriendelijke en milieuvriendelijke gras (vaak aangeduid als "Vegetal Steel") wordt momenteel gebruikt voor een veelheid van toepassingen; meubilair en ambachtelijk werken, ruwe bouwmateriaal, panelen (multiplex, laminaten, vloeren), bio-energie-industrie, muziekinstrumenten, huizen, enz.
Guaduabamboe is veruit de belangrijkste bamboe in Amerika, en wordt vaak vergeleken met zijn Aziatische tegenhanger: Moso (Phyllostachys edulis). Voor een gedetailleerde vergelijking zie: Guadua vs Moso

De reden hiervoor is simpel: geen enkele andere natuurlijke hulpbronnen bezit meer: ​​veelzijdigheid, lichtheid, flexibiliteit, uithoudingsvermogen, hardheid, sterkte, klimatologische aanpassingsvermogen, seismische-weerstand, snelle groei, eenvoudige bediening en visuele warmte!
Guadua kan gemakkelijk voldoen aan de International Building Code (IBC) en alle milieu-eisen. Dus het is niet overdreven als we zeggen dat de Guaduabamboe het Amerikaanse bosbouwsoort van de toekomst is!

Bomen vs Guadua angustifolia

Alle bamboe soorten, maar vooral Guadua angustifolia, heeft een snelle groei en een hogere productiviteit in vergelijking met bomen. Meestal is de groeicyclus van bamboe een derde in vergelijking met die van een boom (uitgaande van een boom die snel groeit) en heeft bamboe een dubbele productiviteit per hectare. Vergeleken met eiken, produceert Guadua zelfs tot vier keer meer dan hout.

Bovendien, bamboe boven de grond groeit direct met een vaste diameter, dit is niet het geval bij bomen, hierbij wordt de diameter pas dikker na langere tijd. De maximale diameter gerapporteerd voor Guadua angustifolia is 25 cm en de gemiddelde ligt tussen de 9 en 13 centimeter.

Guadua bamboe heeft een dagelijkse lengtegroei van 21 cm, de maximale hoogte bereikt (15 - 30 m) zal al in de eerste zes maanden van de groei plaatsvinden en de bamboe kan na 4 tot 5 jaar worden geoogst. Deze groei wordt zelden overtroffen door de inheemse houtsoorten van de regio.

Als dit goed wordt behandeld, kan guadua een onbeperkte productie geven, zonder al te veel zorg nodig te hebben. De ideale samenstelling van halmen in een guadua bos wordt geschat op 10% scheuten, 30% jonge bamboe en 60% volwasse bamboe, met een dichtheid van 3000-8000 halmen per hectare. Dit betekent een productiviteit van 1200 - 1350 halmen per hectare per jaar, en een effectief alternatief voor hout voor de productie van bijv.: Balken, planken, panelen, enz.

Waar groeit Guadua angustifolia?

Er bestaat op dit moment 38 bekende soorten Guaduabamboe die allemaal zijn te vinden in Centraal- en Zuid-Amerika. De soort Guadua angustifolia echter alleen afkomstig uit Colombia, Ecuador en Venezuela, waar het zich vormt in dominante kolonies bekend als "guaduales" of guadua bossen.

Deze Guadua bossen bereiken hun optimale ontwikkeling in de centrale regio van de Andes, tussen 900 en 1600 meter boven de zeespiegel, bij temperaturen tussen 20 ° en 26 ° Celsius, regenval van 2000 - 2500 mm / jaar, een relatieve luchtvochtigheid van 75-85 % en op alluviale gronden die rijk zijn aan vulkanische as met een matige vruchtbaarheid en waar een goede afwatering is.

Milieuvoordelen van Guadua

Guadua bamboe heeft een grote impact op het milieu. Het bespaart de bodem, regelt erosie, reguleert de stroming van rivieren en beken, levert organisch materiaal, en fungeert als een CO2-sink.

De snelle groei, zowel lucht-en grond, het netwerk van wortelstokken die groeien in de oppervlakkige laag van de bodem (20-50 centimeter) en zijn bereidheid om verstoorde gebieden te bezetten, maken guadua een ideale bron voor het behoud van de onstabiele bodem.

Bamboe vangt ook CO2 en zet het om in zuurstof, 35% meer dan de gewone bomen; daarom speelt het een belangrijke rol in een gezond ecosysteem. Recente studies tonen aan dat voor de potentiele atmosferische kooldioxide fixatie in de eerste zes jaren van de groei, Guadua's weer nieuwe inzaai afgeeft van 54 ton per hectare, een fundamentele ontdekking dat deelneemt aan het internationale stelsel van handel. Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat het gebruik van guadua in industriële processen de negatieve milieueffecten op inheemse bossen zou verminderen, omdat guadua een substituut voor hout is, waardoor de druk vermindert op de tropische jungle.

Wanneer we gebruik maken van bamboe helpen we mee aan een waardevolle bijdrage aan het milieu, met zijn hoge dichtheid per hectare, snelle groei en enorme capaciteit tot vernieuwing zonder herbebossing kunnen we de veel trager groeiende hardhout bossen onaangeroerd laten.